Karlin-suku juhli 16.6.2019 Paraisten VPK:n talolla
Karlin-suku kokoontui viettämään 6. sukujuhlaa ja sukukokousta tällä kertaa Paraisille. Juhlapaikkana toimi Paraisten VPK:n talo aivan saaristokaupungin keskustassa. Sukujuhlaan osallistui kauniin kesäisenä päivänä 65 henkilöä. Paikalle oli saapunut mukavasti myös sukujuhlien ensikertalaisia. Sukuneuvosto oli järjestänyt sukujuhlaan runsaasti mielenkiintoista ohjelmaa, mutta aikaa jäi myös keskusteluihin ja tutustumiseen sukulaisten kanssa.
Sukujuhla pidettiin Paraisten VPK:n talolla. Kuva Rita Salviander
Tero Ivaska , Kirsti Österlund, Maija Aalto Kuva Tina Sivenius
Sukujuhlan aluksi lauloimme perinteiseen tyyliin varsinaissuomalaisten laulun. Paraisten VPK:n tervehdyksen toi Bengt Sandström. Hän kertoi vapaapalokunnan toiminnasta ja juhlapaikasta. Vapaapalokunta Pargas Frivilliga Brandkår rf on kaupungin vanhin toimivassa oleva yhdistys ja täyttää tänä vuonna 125 vuotta. Sandström kertoi vapaapalokunnan saavan edelleen mukavasti nuoriso-osastoon uusia harrastajia, mutta varsinaiseen hälytystoimintaan on vaikeampi saada uusia vapaapalokuntalaisia. Sandström valotti sukujuhlan osallistujille myös vanhan ja arvokkaan juhlapaikan menneisyyttä ja nykypäivää.
Saimme kuulla myös sukuseuran puheenjohtaja Antti Karlinin puheenvuoron. Hän kertoi innostuneensa Geni.com sivuston maailmanlaajuisista sukupuista ja niistä löytyvistä kuninkaallisista sukulaisyhteyksistä. Puheenjohtajan puheenvuoron jälkeen nautimme musiikista. Pinja Mäentaka ja Samuli Mäentaka veivät kauniilla soitollaan meidät hetkeksi muihin ajatuksiin.
Musiikin jälkeen olikin aika perehtyä DNA-sukututkimuksen maailmaan. Siitä meille luennoi Turun seudun sukututkijat ry:n puheenjohtaja Jouni Kakkonen. DNA-sukututkimuksessa tutkitaan ihmisen DNA-näytettä, joka otetaan posken sisäpinnasta näytepuikolla. Kun näyte on saatu otettua, se lähetetään postitse useimmiten amerikkalaiseen laboratorioon. USA:ssa toimii lukuisia tutkimuslaitoksia, jotka tarjoavat palveluitaan sukututkijoille. Näytteen analysoinnin jälkeen näytteen lähettänyt henkilö saa internetiin oman tulossivun, jolla kerrotaan ne henkilöt, joiden kanssa testi on löytänyt sukulaisuuden. DNA sisältää ihmisen perimän, geenit, jotka lapsi saa biologisilta vanhemmiltaan. Kakkonen selvitti DNA-sukututkimuksessa käytettävät perustestit; isälinjan testin, äitilinjan testin ja kokonaisperimän testin eli ns. serkkutestin. Jouni Kakkoselta saimme paljon vinkkejä siitä miten DNA-sukututkimukseen kannattaa suhtautua ja mitä sen avulla voi selvittää. Innostuikohan joku osallistuja sukujuhlan jälkeen tekemään DNA-testin?
Aamupäivän ohjelman jälkeen oli aika nauttia Pitopalvelu Marissan herkullisesta lohikeitosta. Ruokailun aikana VPK:n talo täyttyi iloisesta puheensorinasta kun pöytäseuruissa vaihdettiin kuulumisia ja tutustuttiin. Myös arvat kävivät hyvin kaupaksi. Runsas voittopöytä taisi saada aikaan suoranaisen ostovimman. Suuri kiitos arpojen ostajille ja arpajaisvoittojen lahjoittajille!
Monet olivat lahjoittaneet arpajaisiin palkintoja, joista suurkiitos. kuva Katja Isotalo
Näkymä arpajaisten palkintopöytään. Kuva Anneli Sokajärvi
Ruokailun jälkeen esiintyi Pöytyän sukujuhlista tuttu Turun Föripolskaajat tanssiryhmä. Heidän iloista tanssiaan seurasimme nauttien ja hymyillen.
Askel kävi kepeästi. Kuva Tuula-Riitta Karlin
Sukujuhlan päätteeksi kuulimme Myssyfarmin tarinan Pöytyältä maailmalle. Siitä meille kertoi Myssyfarmin isäntä Janne Rauhansuu. Hän kuuluu Karlin-suvun jälkipolviin sekä isänsä että äitinsä kautta. Myssyfarmi on 10 vuotta sitten perustettu maatilalähtöinen design-yritys, jonka Myssyt ja muut tuotteet neulotaan Pöytyällä ja lähiympäristössä Myssymummojen puikoissa. Tuotteet neulotaan suomenlampaan villasta kehrätystä langasta. Myssyt suunnittele Myssyfarmin emäntä Anna Rauhansuu, joka aiemmin työskenteli mainostoimistoalalla.
Myssyfarmin isäntä kertoi olevansa entinen ammattipurjelautailija, joka lukuisten ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen palasi takaisin kotitilalleen Pöytyälle. Ensimmäiset Myssyt syntyivät aikoinaan Jannen neulomana Sveitsissä. Nyt Myssyt ovat valloittaneet noin 15 maata ja farmi on näkynyt runsaasti eri medioissa ja palkintoja on sadellut. Myssyjä ei Myssyfarmin isäntä ollut ottanut mukaansa myyntiin, mutta monet ostivat mukaan Myssyfarmin Luomurypsiöljyä kesän kokkailuja varten.
Sukujuhlan jälkeen pidettiin sukuseuran sääntömääräinen sukukokous. Kokouksessa hyväksyttiin sukuseuran vuosikertomus, tilinpäätös ja tase toimintakaudelta 2016 – 2019, vahvistettiin jäsenmaksu 15 euroa/vuosi sekä hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja talousarvio vuosille 2019 – 2022. Sukuneuvostossa jatkavat kaikki kaudella 2016 – 2019 sukuneuvostossa toimineet jäsenet ja uudeksi sukuneuvoston jäseneksi valittiin Hanna-Kaisa Hirvinen Liedosta.
Toivottavasti tapamme taas seuraavassa sukujuhlassa ja sukukokouksessa kesällä 2022.
Karlin sukuseuran näyttävän sukutaulun on tehnyt kultaseppä Timo Kansa. Taulu on sukukokousten välissä puheenjohtajalla. Kuva Mari Isotalo
Mai-Lis Koskisen upea Karlin-suvun sukupuu oli jälleen esillä sukujuhlassa. Kuva Mari Isotalo
Sukupuun lehdet kertovat, kuka periytyy Karlin -sukuun, vihreät ovat suvun verisukulaisia ja keltaiset ”sukuun naituja”. Kuva Tina Sivenius
Teksti : Katja isotalo
Kuvat: Katja Isotalo, Mari Isotalo, Tuula-Riitta Karlin, Rita Salviander, Tina Sivenius ja Anneli Sokajärvi